ScienceOnlineLeiden

Blog

Zomerwandeling van het Kastanjelaantje tot het Blekerspark

- 18 mei 2017, 0 834

Zomerwandeling van het Kastanjelaantje tot het Blekerspark

Op een mooie zomeravond vervolgde Michelle de groene Singelparkroute. Hieronder lees je wat ze allemaal tegenkwam.

Door Michelle Ouwerkerk

De zomeravonden breken eindelijk aan! Wat is er dan niet fijner om verkoeling buiten in de parken op te zoeken. Hier in Leiden boffen we met de parkjes rondom de Singel. Een van de populairste parken van de stad is misschien wel ‘t van der Werfpark. Dit park is ontstaan na de Leidse Buskruitramp in 1807. Een andere favoriete en wellicht de mooiste plek is de Hortus.  De oudste botanische tuin van Nederland, waar je kan genieten van alle bijzondere bomen en planten.
De wandeling: het groene Singelpark brengt je langs bijzondere, mooie en ook verkoelende plekken in de stad! Ga bijvoorbeeld eens opzoek naar het Kastanjelaantje (nummer 44) richting de Meelfabriek. Dit laantje is zo omzoomd door de kastanjebomen, dat hier alleen nog maar schaduwplanten groeien.

Ik loop de route vandaag tot het Blekerspark (nummer 50). Door het Ankerpark, wat een plek is van rust, voel je in de verte de naweeën van het industriële erfgoed. Het Ankerpark ligt tussen de Meelfabriek en de oude haven in op een voormalig grofsmederijterrein.  Een groot anker en oude kanonnen liggen als decorstukken in dit park. In het midden ligt een heuvel waarbij je uitkijkt op de toppen van de kastanjebomen.
Wat opvallend is in deze wandeling is de hoeveelheid kastanjebomen die ik tegenkom. Op internet zoek ik een verklaring hiervoor, maar ik kan niks vinden. Ik zie alleen dat Groenlinks bezorgd  is over de gezondheid van de kastanjebomen.
Via het Ankerpark brengt de route je langs wel een heel mooie straatje aan de Kijfgracht (nummer 46). Vanaf 2013 is o.a. deze gracht onderdeel van het Visreservaat. De flora en fauna worden hier gemonitord.  Via de haven ga ik langs de begraafplaats Zijlpoort. Door het grind kom ik nog langs een bijzondere kastanjeboom die is gesnoeid in de vorm van een kandelaar.
Het paadje langs het huis brengt je in het Blekerspark. Wat een andere sfeer heeft dit park! De zomereiken zijn neergezet in blokken waardoor bij iedere stap het perspectief verandert. Verder bestaat dit park uit een speeltuin en gras! Ik eindig daar dan ook. Wat is het toch bijzonder al die verschillende stukjes groen in Leiden.