ScienceOnlineLeiden

Blog

Winterslaap

Martine Oudenhoven - 15 mei 2016, 0 1132

Winterslaap

Soms is het goed om even afstand te nemen. Om even tot rust te komen, je op iets anders te focussen. Soms moet je gewoon even sluimeren, in winterslaap. En dat is precies wat ScienceOnline Leiden gedaan heeft.

Vorig jaar in mei hadden we met zijn allen een fantastische unconference 3.0 in de Nieuwe Energie. Weet je het nog? Als het is weggezakt, bekijk dan nog eens het filmpje of het online magazine dat ter plekke in elkaar werd gedraaid. Het was een inspirerende dag, waarbij we in een open en relaxte sfeer ons lieten inspireren en ervaringen konden delen.

Daarna kregen we de kans om het online storytelling experiment over Leidse seriemoordenares Goeie Mie door te trekken naar een programmaonderdeel voor de Nacht van Kunst en Kennis: de Goeie Mie-ting. Het was een genot om eraan te werken en mensen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken te laten kijken naar het intrigerende verhaal. Naast ons programma maakte de Veenfabriek zelfs een theaterstuk op basis van dit idee. Echt fantastisch! 

En toen… toen was het even op. We hadden hard getrokken aan de activiteiten en vanaf dat moment hadden we allemaal even wat anders aan ons hoofd. En dat is prima, want een winterslaapje moet kunnen. En zelfs tijdens de winterslaap hebben we iets geleerd. We leerden namelijk dat ook als je niets post op Twitter en Facebook, het aantal volgers toch kan groeien. 

Maar toen, ik denk twee maanden geleden, begon het bij mij weer te kriebelen. Ik miste iets. Ik miste de open sfeer van naar elkaar luisteren over innovaties in communicatie en wetenschap. Ik miste het vrij experimenteren, nieuwe verbindingen leggen en samenwerken met inspirerende creatievelingen, gewoon omdat het kan. Ik sprak Annette en Alex hierover, en ze hadden precies hetzelfde. 

Dus lieve online lezers, er gaat weer wat gebeuren. Waar we ons vorig jaar verdiepten in een seriemoordenares uit de 19de eeuw, gaan we nu nog 200 jaar verder terug in de tijd. Nieuwsgierig? Stay tuned…

 

Foto door Michael Himbeault, via Flickr. Chipmunk Hibernation. Creative commons naamsvermelding.