ScienceOnlineLeiden

Blog

Tijd voor Twitter

Erik Kwakkel - 14 mei 2013, 0 1448

Tijd voor Twitter

Als onderzoeker hou je veel ballen in de lucht: je verzorgt onderwijs, doet onderzoek, begeleidt promovendi, vergadert, en de druk om te publiceren is groot. Waarom zou je dan ook nog gaan twitteren?

Het is niet moeilijk deze retorische vraag van een antwoord te voorzien: met Twitter kun je snel en eenvoudig een groot publiek vertellen over je onderzoek. Hoewel het soms even duurt voor je je eigen stem hebt gevonden (lees hier over mijn eigen ervaring) kun je via retweets (het doorsturen van tweets van anderen naar je eigen netwerk) duizenden potentieel geïnteresseerde mensen bereiken. Zelfs als je netwerk beperkt van omvang is (zo’n 80% van de twitteraars heeft minder dan 50 volgers, slechts 2% heeft er meer dan 1000, zo blijkt).

Een volle agenda hoeft geen belemmering te zijn voor een effectieve aanwezigheid op Twitter. Hier zijn enkele wenken waarmee je tijd kan besparen terwijl je een digitaal podium bouwt voor jezelf en je onderzoek:

  • Niet vaak, wel regelmatig. Geef je profiel een hartslag en zorg dat je regelmatig tweet. Doe het minimaal één keer per dag. Zelfs met deze klein moeite (een tweet is slechts 140 karakters lang) kun je een goed en duidelijk herkenbaar profiel opbouwen. Een link naar een goed gekozen artikel, blog of afbeelding kan verrassend ver reiken, zelfs als je nog maar weinig volgers hebt.
  • Tweet op het juiste moment. Als je ervoor kiest slechts af en toe te tweeten dan is het des te belangrijker dat je het doet wanneer er veel volgers wakker zijn. Als je bijvoorbeeld een publiek in Amerika wilt bereiken, dan kun je het beste wachten tot laat in de middag. Er zijn verschillende blogs met nuttige statistieken en tips die je helpen bepalen wat de beste momenten zijn.
  • Gebruik een scheduler. Een “scheduler” is een programma waarin je tweets schrijft en bewaart tot ze op voorgeprogrammeerd momenten automatisch worden verstuurd. Deze software is eenvoudig in gebruik en cruciaal voor de onderzoeker met een volle agenda. Ik gebruik zelf BufferApp, waarin je gratis tien tweets kan onderbrengen (voor meer moet je betalen). Bij mij gaan ze er vier keer per etmaal uit, verspreid over de hele dag en dus zichtbaar voor volgers in alle tijdszones. Dankzij de scheduler hoef je je onderzoekswerk niet voor Twitter te onderbreken.
  • Schrijf meerdere tweets op één moment. Zo’n scheduler is ook nuttig om een andere reden: je kunt meerdere tweets tegelijk te schrijven. Dit helpt ook om te twitteren zonder dat het je dagelijkse routines onderbreekt. Zo zit ik twee keer per week twintig minuten achter BufferApp en vul deze tot de nok toe met tweets, waarna ik er een paar dagen niet naar om hoef te kijken. Naast deze geprogrammeerde tweets kun je ervoor kiezen om “uit de pas” te tweeten als er iets actueels is.
  • Hou het simpel. Hoe eenvoudiger je tweets zijn, hoe meer je er kan maken in de (weinige) tijd die je ervoor uit wilt trekken. Het is goed je te bedenken dat wat voor jou volstrekt bekend en gewoon is, voor je volgers nieuw en opwindend kan zijn. Middels een luchtige boodschap linken naar een basaal artikel of blog op je vakgebied, of naar een sprekende afbeelding in een online database, is vaak veel effectiever dan een doorwrochte tweet waar je lang op hebt gebroed. Of je het nu leuk vindt of niet, Twitter is een luchtig en vluchtig medium: het is de kunst deze kenmerken als onderzoeker uit te buiten door de lat wat lager te leggen en speels met je onderzoek om te gaan.
  • Combineer met andere media. Twitter werkt verrassend goed in combinatie met andere sociale media. Zo gebruik ik Tumblr om nu en dan een afbeelding te presenteren die is voorzien van wat meer tekst en uitleg (meestal zo’n 50 woorden, maar het kan ook minder). Behalve dat de afbeelding daarna wordt “geretumbled” door mijn volgers op Tumblr (waarmee ik een heel andere groep bereik dan op Twitter), heb ik Tumblr zo geprogrammeerd dat het automatisch een tweet uitstuurt als er een nieuwe beeldblog is. Met dezelfde tijdsinvestering bereik je zo twee groepen geïnteresseerden. Ook Tumblr is snel en eenvoudig in gebruik en vormt een ideale partner voor de twitterende onderzoeker.

Twitter is een passend medium voor de academicus. Je bereikt een grote groep mensen die je snel en eenvoudig kan vertellen over je passie. Twitter is ook een ideaal middel om te leren hoe je een lekenpubliek kan interesseren voor je onderzoek. Via het aantal retweets kun je namelijk snel zien of iets werkt of niet. Met de besproken slimmigheidjes hoeft dit alles bovendien niet veel tijd te kosten. Tijd voor Twitter?