ScienceOnlineLeiden

Blog

ScienceOnline Leiden lab: Goeie Mie

Martine Oudenhoven - 9 september 2014, 1 3111

ScienceOnline Leiden lab: Goeie Mie

Op 11 april 2015 is het 100 jaar geleden dat ze overleed. Met ScienceOnline Leiden willen we Goeie Mie in deze periode online weer tot leven wekken. We nodigen iedereen van harte uit om hieraan mee te doen en ervaringen en resultaten te delen.

Op 9 september 2014 is het 175 jaar geleden dat 'Goeie Mie' of 'De Leidse Gifmengster' geboren werd. Ze zou wel eens de grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis kunnen zijn. Ze wordt verdacht van maar liefst 102 vergiftigingen. Met ScienceOnline Leiden willen we Goeie Mie in deze periode online weer tot leven wekken. Hiermee bedoelen we dat we het verhaal van Goeie Mie gebruiken om te experimenteren met online wetenschapscommunicatie.

Wat gaan we doen?

We gaan experimenteren met 'online storytelling' over wetenschap. Het verhaal van Goeie Mie is hierbij het uitgangspunt. We bieden vanuit ScienceOnline Leiden workshops aan, waarin we dit samen met anderen doen. Maar we hopen dat wetenschappers, communicado’s en sciencefans ook zelf gaan experimenteren. Voor de workshops gebruiken we onderstaande aanpak en die kun je zelf ook toepassen.

Hoe pak je dat aan: online storytelling?

Je kunt het verhaal van Goeie Mie vertellen als een geschiedenisverhaal, chronologisch en met alle feiten. Maar haar verhaal komt pas tot leven als je het vertelt als een zoektocht van een bepaald persoon, bijvoorbeeld een patholoog-anatoom die zoekt naar het soort vergif dat Mie gebruikte en hoe ze eraan kwam, en wat voor andere opties ze had in negentiende-eeuws Leiden. Hoe zou ze tegenwoordig de perfecte moord kunnen plegen? De zoektocht van de patholoog-anatoom kun je vervolgens vertellen als een tekstverhaal of als een film, maar hoe zou je het verhaal vertellen als je gebruikmaakt van een ander medium: social media?

Om je op weg te helpen hebben we bovenstaande 'Goeie Mie-nukaart' samengesteld. Volg deze kaart om tot een online verhaal te komen vanuit een bepaald wetenschappelijk perspectief. De stappen zijn simpel: 1. De basis: verdiep je in het verhaal van Goeie Mie, 2. Kies een invalshoek en 3. Kies je tool.

1. De basis: het verhaal van Goeie Mie

Je kunt zelf kiezen hoe ver je je hierin wilt verdiepen, maar we raden aan op zijn minst onderstaande beschrijving en de eerste van het lijstje links door te nemen.

"Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie en de Leidse Gifmengster (Leiden, 9 september 1839 - Gorinchem, 11 april 1915) was een Nederlandse seriemoordenares. Ze vergiftigde in drie jaar tijd meer dan honderd van haar buurtgenoten van wie er zevenentwintig overleden, maar werd verdacht van het doden van meer dan negentig personen door vergiftiging." (bron: wikipedia).

2. Kies je invalshoek

Het verhaal van Goeie Mie kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Hieronder staan meerdere perspectieven en mogelijke onderwerpen. Kies de invalshoek die je het meest interessant vindt.

  • patholoog-anatoom: denk hierbij aan de arsenicum-vergiftiging
  • antropoloog: bijvoorbeeld de betekenis van dood toen en nu
  • psychiater: vragen als ‚wat maakt een seriemoordenaar?’
  • econoom: kan zich verdiepen in het gebrekkige verzekeringswezen
  • socioloog: verdiept zich bijvoorbeeld in banden buren/familie in arme wijken
  • jurist: strafmaat toen en nu

3. Kies je tool

Je hebt een groot arsenaal aan online tools tot je beschikking, van Twitter en Pinterest tot Instagram en blogposts. Welke tool kun je het beste waarvoor gebruiken? Een beschrijving van de verschillende tools vind je via deze link: http://www.geek.com/geek-cetera/social-media-explained-with-donuts-1466613/ . Kies de tool die het beste past bij het type verhaal dat je wilt gaan vertellen.

Aan de slag

Begin bij je eigen interesse: wat fascineert jou aan dit verhaal? Welke invalshoek vanuit de verschillende wetenschapsvelden vind je het meest interessant? En welke online tool beheers je goed of zou je juist beter willen beheersen? Ga je het verhaal in het verleden vertellen, in negentiende-eeuws Leiden? Of speelt het zich in het heden af, met flashbacks naar toen?

Zijn er voorbeelden?

Op de Unconference en het Leidse Expat-festival afgelopen mei hebben we samen met anderen al een start gemaakt. Deze verhalen willen we samen met de deelnemers verder uitwerken en online plaatsen. We zijn ook van plan meer workshops te organiseren. Houd deze website, Twitter en Facebook goed in de gaten (#Goeiemie) en voorbeelden zullen snel volgen.