ScienceOnlineLeiden

Blog

Science Online Happiness

- 1 mei 2017, 0 1376

Science Online Happiness

Enkele maanden geleden begon Michelle een zoektocht naar geluk, en wel in Den Bosch. Lees alles over haar bezoek aan de tentoonstelling 're-inventing happiness' en wat dit te maken heeft met ScienceOnline Leiden.

Door Michelle Ouwerkerk

Het thema geluk lijkt actueler dan ooit: boekwinkels liggen vol met zelfhelpboeken, wetenschappers buigen zich over het thema. Wie is er niet bezig met het onderwerp geluk? Gelukkiger worden, zijn en blijven? Geluk van een ander? Paul Witteman blijft niet achter: tijdens het programma: ‘Witteman ontdekt’ gaat hij op zoek naar verschillende facetten van geluk. Religie, neuropsychologie, mindfulness...

Samen bezocht ik met museumvriendin Anouk in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling Re-inventing Happiness. Bij binnenkomst werden we meteen aangesproken door jonge kunstenares Malou van Doormaal met de vraag of wij de proeve van bekwaamheid bij haar wilden afleggen. Hoe goed we zijn in geluk? Verlegen lachten we en zeiden we dat we eerst de tentoonstelling gingen bekijken.

De tentoonstelling is een afsluiting van het project: re-inventing happiness. De afgelopen drie jaar hebben een aantal kunstenaars zich bezig gehouden met dit onderwerp. Zo heeft een kunstenaar een speciaal sportprogramma gemaakt dat ouderen en jongeren met elkaar verbindt. Zijn er heel veel tegels uit voortuinen gehaald en wat betekent het als geluk schuilt in een onverwachte ontmoeting? Wat is de relatie tussen werk, depressie en geluk? De tentoonstelling was klein maar wel een bijzondere opsomming van wat er de afgelopen drie jaar allemaal is gedaan.

Na de tentoonstelling bekeken te hebben, schoven we bij Malou aan om toch de proeve van bekwaamheid af te leggen. Vier vragen moesten we beantwoorden om de erepenning met daarop “offcieel benoemd gelukker” in ontvangst te kunnen nemen. Drie kwartier duurt het gesprek over geluk dat alle kanten op is gegaan en alles is zo’n beetje besproken. Geluk kan in kleine dingen zitten maar heeft een groots effect. Wat vooral is bijgebleven is dat geluk vooral zit in het contact met andere mensen. Een mooi citaat op de website: http://reinventinghappiness.nl/: “Our need to connect with other people is even more fundamental, more basic, than our need for food or shelter." Daniel D. Lieberman.

Op de terugreis naar huis bedacht ik opeens dat wij met ScienceOnline Leiden ook bezig zijn met geluk. Waar de kunstenaars in Den Bosch via natuur in de straat, sport en theater samen met mensen op zoek gaan naar geluk, doen wij dat met de wetenschap: door te experimenteren, te spelen en te delen ontstaan bijzondere verbindingen. De ingrediënten voor Science Online Geluk zit bij ons in wetenschap, communicatie, kunst en Leiden. Wil je weten wat wij met geluk hebben, daar gaat je vast nog meer over horen via deze website!