ScienceOnlineLeiden

Blog

Rembrandt meets science

Martine Oudenhoven - 29 augustus 2016, 0 2283

Rembrandt meets science

Tijdens de Nacht van Kunst en Kennis organiseert ScienceOnline Leiden het programma-onderdeel Rembrandt meets science.

Het is 1624. Een 18-jarige Rembrandt Harmenszoon van Rijn, zoon en negende kind van een Leidse molenaar, is net in de leer geweest bij de schilder Pieter Lastman uit Amsterdam. Hij is nu weer terug in Leiden en experimenteert volop met materialen, composities, licht en donker, emoties en gezichtsuitdrukkingen. Hij is gefascineerd door wat om hem heen gebeurt en bestudeert het met een scherpe blik. Anderen zeggen dat hij naar Italië moet gaan om inspiratie op te doen, maar dat advies slaat hij in de wind. Waarom zou hij naar Italië gaan, als er direct om hem heen in Leiden zoveel waar te nemen is? Bovendien, in Leiden blijven is ook financieel een stuk verstandiger, zeker aangezien hij hier als zelfstandig schilder aan de slag kan. 

In diezelfde tijd bloeit de wetenschap in Leiden. Het lukt de universiteit om goede wetenschappers aan te trekken en er worden grote ontdekkingen gedaan. Zo komt Willebrord Snel van Royen (Snellius) een paar jaar daarvoor met de brekingswet. In het buitenland zorgt Galileo Galilei voor een omslag in het denken over de aarde en de mens. Waar voorheen de mens en de aarde als een soort levend wezen werden gezien, wordt er nu met een meer mechanische blik naar de wereld en het universum gekeken. Deze omslag in denken heeft ook Leiden bereikt en tijdens het leven van Rembrandt vinden hier veel grote doorbraken plaats.

Tijdens zijn Leidse periode maakte Rembrandt een serie schilderijen over de zintuigen. Wat hebben die te maken met wetenschap? Dat ontdek je bij de workshops van ScienceOnline Leiden tijdens de Nacht van Kunst en Kennis! Hieronder staan de workshops op een rijtje: 

  • 19:15-19:45 Kijken met Rembrandt: over lenzen, wetenschap en een camera obscura: In de 17de eeuw konden wetenschappers en schilders anders gaan kijken dankzij steeds betere lenzen. Bij deze workshop leer je hier meer over en ga je zelf knutselen.
  • 20:15-20:45 Barokmuziek + wiskunde = horen met Rembrandt: Wat voor muziek klonk er in de tijd van Rembrandt en wat heeft wiskunde hiermee te maken? Aljosja Mietus (klavecimbel), Aldert Prast (accordeon en bloklfuit) en Thijs van Dijk (viola da gamba en altviool) nemen je mee en laten het je horen.   
  • 21:15-21:45 Rembrandt ruiken: Laat je verrassen door geurexpert en kunsthistorica Caro Verbeek en ontdek hoe Rembrandt je bij de neus nam!
  • 22:15-22:45 Voelen met Rembrandt: Rembrandt maakte een schilderij over een operatie, de wetenschap gaat over voelen op afstand en wij gaan schrijven over hoe dat voelt. Wetenschappers van TU Twente demonstreren daarnaast de TASST: een soort mouw waarmee je signalen van aanraking kunt uitzenden en ontvangen. Door: Michelle Ouwerkerk.
  • 23:15-23:45 Op zoek naar de smaak van Rembrandt: Waarschijnlijk heeft Rembrandt een schilderij gemaakt over ‘smaak’, maar waar het gebleven is...geen idee! Teken mee hoe jij denkt dat dit schilderij eruit heeft gezien en help zo mee met onze zoektocht. Door: Annette ter Haar, Michelle Ouwerkerk en Martine Oudenhoven