ScienceOnlineLeiden

Blog

De eerste stap in het plantsoen

- 13 mei 2017, 0 906

De eerste stap in het plantsoen

Na een lange werkdag plof ik neer op de bank. Half zappend en etend, schijnt er om kwart over een 8 nog een zonnestraal mijn huiskamer binnen. Door mijn hoofd schiet de gedachte dat ik aan The Fascination of Plants Day moet gaan beginnen. Maar hoe?

Door Michelle Ouwerkerk

Zo’n grote fascinatie voor planten heb ik niet, denk ik kijkend naar mijn enige geërfde kamerplant. Het idee voor deze blog is simpel. De groene route van het Singelpark heb ik uitgeprint en uit deze route lichten we verschillende planten en maken we een verbinding met de stad. Ik kijk nogmaals naar buiten en pak mijn jas, route, pen en mobiel.

Ik begin de route bij mij om de hoek op nummer 41 aan het Singeleiland. Ik ben verrast want hoe vaak ben ik hier niet al langs gelopen en het is mij nog nooit opgevallen dat dit een eiland is! Voor de foto probeer ik de torenhoge diep groene Italiaanse populier, die als een kapitein op het schip staat, te fotograferen. Maar het lukt niet, dus een TIP om zelf dit bijzondere eilandje aan de singel te komen bewonderen. Ik ga verder op zoek naar nummer 40 en 39, de Tamme Kastanje en de Canadapopulier. Ik raak een klein beetje in mineur over mijn plantenkennis. Gelukkig heb ik mijn telefoon bij mij en zoek ik op hoe deze bomen eruit zien. Zoekend door het plantsoen verwonder ik mij over de grote diversiteit aan bomen die zich om de twee, drie meter tonen.

De vorm van de bomen, dik en robuust, maar tegelijkertijd het licht wat speels door de bladeren schijnt. Ik word helemaal enthousiast als ik nummer 36 en 37 vind! De Moerascipres. Een naaldboom die langs het water groeit. Ik bekijk de naalden goed, wat een bijzondere structuur en wat veel verschillende vormen.

Ik ruik de geur van de bloesem en ik realiseer me dat ik ben vergeten hoe moe ik was terwijl ik nu weer stralend door het plantsoen loop. Ik neem plaats op het bankje bij de fontein en ben blij dat ik mijn pen in m’n tas heb gestopt. Ik wil opschrijven wat er in deze drie kwartier gebeurde. De natuur letterlijk als energiebron. De angst die ik had om te gaan schrijven over de Groene Singelroute heeft zich omgezet in enthousiasme. De eerste vijf groene stappen zijn gezet. Ik ben nieuwsgierig waar de andere vijftig stappen mij naartoe zullen brengen.