ScienceOnlineLeiden

Blog

Altmetrics

Mieneke van der Salm - 16 mei 2014, 0 1753

Altmetrics

Via welke wegen wordt er over je onderzoek gepraat? In onze veelal online werkende wereld voldoen de oude vertrouwde Impact Factor en h-Index eigenlijk niet meer.

Op de aanstaande Unconference van ScienceOnline Leiden ben ik degene die een Hemd van mijn Lijf-sessie zal leiden over altmetrics. Maar waarom altmetrics en waarom ik? Daarvoor moeten we een paar jaar terug in de tijd.

Bijna vier jaar geleden begon ik als informatiespecialist op de UB. Als enthousiaste Twitteraar en social media geïnteresseerde werd één van mijn taken het courant houden van de cursus Leiden2.0. Onder het motto “Je kan niet beheren en verbeteren, wat jezelf niet hebt gedaan” volgde ikzelf de cursus ook nog maar even en begon en passant (als stap twee: begin een blog) wat inmiddels mijn grootste hobby is: mijn eigen blog.

Vorig jaar werd besloten om het inmiddels ernstig verouderde Leiden2.0 te vernieuwen en in een nieuw jasje te gieten. Al snel kwamen we uit op iets in blogvorm, om het geheel levendig en makkelijk up-to-date te houden. Altmetrics vormde een mooie kapstok vanwege hun link met wetenschapscommunicatie en social media.

Want wat zijn altmetrics nu precies? Altmetrics zijn ontwikkeld als aanvulling op de traditionele meetinstrumenten voor onderzoeksimpact, de Journal Impact Factor en de h-Index, aangezien deze niet genoeg rekening houden met het veranderde landschap van de wetenschapscommunicatie. Ze meten het aantal downloads van een artikel, het aantal mentions in tweets, de toevoegingen aan een Mendeley bibliotheek, en of er blogs over het artikel zijn geschreven, om maar een paar elementen te noemen.

Dit alles resulteerde begin mei in The Connected Leiden Researcher. Een blog over social media, social web tools, en altmetrics en hoe deze de wetenschapper kunnen helpen bij het bedrijven van die wetenschap. Met een mengeling van wekelijkse blog posts en een In Depth sectie met achtergrondartikelen hopen we een goeie hulpbron te zijn voor Leidse wetenschappers.

Dus waarom altmetrics? Omdat ze een groeiend en dynamisch meetinstrument zijn in het bepalen van impact van onderzoek en daardoor ook een steeds grotere rol krijgen in de beoordeling van onderzoek en onderzoekers. En waarom ik? Omdat ik door de voorbereidingen voor The Connected Leiden Researcher al een behoorlijke basis in de theorie van altmetrics heb. Én omdat ik heel erg nieuwsgierig ben naar jullie ervaringen met altmetrics: the good, the bad, and the ugly. Ik wil het allemaal weten.

Wil je meer weten over altmetrics, dan zie ik je graag op 22 mei op de Unconference!