ScienceOnlineLeiden

Activiteit

Pech Kucha Leiden #6

Wanneer: 28 november 2013
Waar: Nieuwe Energie

Hebben jullie het ScienceOnlinevirus alweer te pakken? Wij wel! Daarom zullen er bij PechaKucha Leiden op 28 november twee sprekers van ScienceOnline zijn. Karlijn Spoor geeft uitleg over ScienceOnline Leiden en Nadine Bongaerts laat een heel andere kant zien van Open Source.

Open Source DNA

Waar denk je aan bij het woord Open Source? Een logisch antwoord is: software die beschikbaar is voor iedereen. Software waarmee je computer een upgrade geeft of je nieuwe game installeert. Maar het wordt het tijd dat meer mensen beseffen dat Open Source ook relevant is voor de biologie. Organismen zijn namelijk ook geprogrammeerd met software, maar dan van chemische aard: DNA. Die DNA-codes kunnen we uitlezen, schrijven en uitprinten. Om ontworpen DNA-software te testen, voeg je ze niet toe aan een computer, maar aan een cel. Succesvolle DNA-codes worden Open Source via het internet gedeeld. Wereldwijd werken wetenschappers samen aan een grote Open Source DNA-bibliotheek waarmee cellen nieuwe instructies krijgen. In die bibliotheek zitten inmiddels duizenden codes die cellen veranderen in minuscuul kleine parasietdetectoren, waterzuiveringsinstallaties, brandstoffabriekjes of nachtlampjes. The sky is the limit.

ScienceOnline Leiden

Wetenschappers staan meestal aan de voorhoede van de samenleving als het gaat om ontdekkingen en innovatie. En waar kun je dit het beste etaleren dan op het internet? Er zijn voor wetenschappers legio mogelijkheden om zich te profileren via internet en social media, om hun onderzoek te delen en om ervaringen uit te wisselen met collega’s en met de pers en andere stakeholders. Toch weet niet iedereen de mogelijkheden optimaal te benutten.

ScienceOnline wil wetenschappers, docenten, communicatiemedewerkers en kunstenaars fysiek bij elkaar brengen zodat deze synergie daarna online voortgezet kan worden.

Nadine Bongaerts is biotechnoloog en mede-eigenaar van Biotecture, een bedrijf voor kennisontwikkeling en bewustwording op het gebied van life sciences; Karlijn Spoor werkt bij de Universiteit Leiden als trainee corporate communicatie en social media.