ScienceOnlineLeiden

Activiteit

Goeie Mie-ting tijdens de Nacht van Kunst en Kennis

Wanneer: 19 september 2015
Waar: De Leidse Schouwburg
Toegang: €17,50 aan de deur; in de voorverkoop €15

Leuk, leuk, leuk: zaterdag 19 september staat heel Leiden in het teken van het festival ‘de Nacht van Kunst en Kennis’. Tussen 19.30 en 02.00 uur verandert de Leidse binnenstad in een podium voor kunst en wetenschap. Meer dan 100 wetenschappers, kunstenaars en artiesten geven een optreden op een van de negen locaties, die op loopafstand van elkaar liggen.

Al 100 jaar dood, maar prominent aanwezig tijdens de Nacht, is Goeie Mie. Goeie Mie, ofwel Maria Swanenburg, was de grootste seriemoordenaar die Nederland ooit heeft gekend. Ze pleegde haar daden in de arme buurten van Leiden eind 19e eeuw. De Leidse gifmengster vergiftigde waarschijnlijk meer dan 100 mensen met arsenicum. Men denkt dat zeventwintig slachtoffers overleden door haar toedoen. Goeie Mie profiteerde van haar slachtoffers door het geld te innen van de verzekeringen die ze op haar slachtoffers had afgesloten. De arrestatie van Goeie Mie in 1883 had grote impact op de Leidse samenleving en de Universiteit Leiden voerde belangrijke delen van het onderzoek uit.

ScienceOnline Leiden is vorig jaar gestart met een experiment in online storytelling rond Goeie Mie. Zou je Goeie Mie, een historische figuur die bekend is bij een breed Leids publiek, als ingang kunnen gebruiken om het over hedendaagse wetenschap te hebben? Hoe werkte het rechtssysteem en wat zou er anders zijn gegaan als Goeie Mie nu had geleefd? Hoe werkte de zorg in de arme buurten? Welke psychologische factoren speelden een rol? Wat is gif eigenlijk en hoe werkt het? Met deze vragen begonnen we bijna een jaar geleden ons online storytelling project om het verhaal van Goeie Mie online leven in te blazen. Dat onder andere heeft geresulteerd in de Twitter account Saskia de Peurder. En nu kun je deze wetenschappelijke invalshoeken bij het verhaal van Goeie Mie dus ook live meemaken in de Leidse Schouwburg! 

Wat staat er allemaal op het programma:

Story slam: oud-huisarts Har Meijer strijdt tegen Anne-Marie Slotboom (specialist vrouwencriminaliteit van de Vrije Universiteit). Luister naar twee verhalen over Goeie Mie en beslis aan het eind welk verhaal het beste was.

Anatomische les: op de slachtoffers van Goeie Mie is een lijkschouwing gedaan. Hoe werkt dat en wat doet arsenicum met je lichaam? Egbert Lakke van het LUMC geeft een anatomische les.

Story slam (2): Fiecke Harinck is sociaal psycholoog bij de Universiteit Leiden , zij strijdt tegen Pieter Spierenburg (historische criminologie). Welk verhaal vind jij het beste?

Crime Scene Leiden: je hebt 30 minuten de tijd om een Leidse moordzaak op te lossen. Kraak het codewoord en los het spel op. Durf jij het aan?

Toxicologie: hoe kan het dat sommige stoffen giftig zijn in kleine doses en anderen niet. Na 30 minuten weet je alles over toxicologie.

Podcast van Makersradio: zak onderuit en luister naar de gruwelijkste moordzaak uit de Leidse geschiedenis. Gemaakt door Makersradio. Thuis luisteren? Check www.makersradio.nl.

Als klap op de vuurpijl brengt muziektheaterensemble de Veenfabriek een voorstelling over gifmengster Goeie Mie op de planken. De makers vertellen samen met wetenschappers het indrukwekkende verhaal van de gifmengster en haar slachtoffers. De muzikanten begeleiden het stuk met beroemde operamuziek, waaronder Dido en Aeneas van Purcell en Orfeo van Monteverdi. De voorstelling wordt twee maal gespeeld in de Leidse Schouwburg, exclusief voor bezoekers van de Nacht van Kunst & Kennis.